01-07-2018

Surdej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så er det søndag og selvom det er sommerferie skal I ikke snydes for et blogindlæg. 

Idag vil jeg dele en super simpel opskrift på surdej med jer.

Første gang dejen skal startes skal man bruge følgende:

½ pakke gær

Vand (ca. 1/4 af skålen)

Mel (efter behov)

Og så til fremgangsmåden:

Gæren opløses i vandet. Derefter tilsættes melet lidt efter lidt, mens der røres rundt. Jeg vil klart anbefale at bruge en røremaskine, jeg har selv en fra kitchenaid, men det kan selvfølgelig også gøres ved håndkraft. Når dejen begynder at ligge som en fast klump og slippe skålen sættes den i køleskabet. Efter ½ døgn er den klar.

Når du skal bage:

Når dejen har stået i køleskabet i ½ døgn er den klar til brug. Du starter med at røre det hele rundt, så den hævede dej på den måde bliver slået ned. Derefter deler du dejen over i to dele. Den ene del former du til brød, boller, snobrød, pizzadej, surdejskage, morgenbrød, "tortilla"chips - eller hvad du nu vil bage. Den anden del rører du sammen med ca. samme mængde vand som du brugte første gang. Når vand og dej har blandet sig så meget at det er en ensartet masse tilsætter du mel. Og så er det sådan set samme princip som første gang. Når dejen begynder at ligge som en fast klump og slippe skålen sættes den i køleskabet. Efter ½ døgn er den klar igen.

Og så til et lille tip:

Første gang dejen laves, skal opskriften følges uden tilføjelser. Men derefter kan du tilsætte nødder, chokolade, grøntsager, krydderier osv. Det gør du simpelt ved at blende det sammen med vandet, før du tilsætter det til dejen. Jeg bruger selv ret tit brændenældeblade, det er samtidig en god måde at finde motivationen til at luge ukrudt i haven.

Jeg vil i øvrigt anbefale at man lægger et låg på skålen, så dejen ikke hæver udover kanten. 

Fortsat god sommer til alle som læser med.