29-07-2018

Surdejskage

 

 

 

 

 

 

 

 

Så er endnu en sommerferie-uge gået og 6. (snart 7.) klasse har været på ridelejr. Det er tredje gang og jeg er ærligt talt ret imponeret over hvor meget de lærer på sådan en uge. Først og fremmest er der det med ridekundskaberne, men der er også den sociale del, hvor det er mit indtryk at tingene tilsyneladende glider forholdsvis let, fordi de har en fælles interesse og aktivitet at fokusere på og være fælles om. Vi andre har på det nærmeste været off-grid eller sådan har det i hvert fald føltes. I starten af ugen røg vores internet- og fjernsynsforbindelse sig en tur og det kom der faktisk en masse hyggelige stunder ud af. Vi var ikke helt off-grid, men det var da i den retning og det kan klart anbefales, så måske skulle I overveje at prøve det. Ud af manglen på netforbindelse, opstod der blandt andet en skøn opskrift på surdejskage, som jeg vil dele med jer idag.

Den vigtigste ingrediens:

Surdej

Fremgangsmåden:

En bradepande smøres med fedtstof - også op langs siderne.

Dernæst tages der surdejs-stykker op med en grydeske. Surdejs-stykkerne lægges i bradepanden og flades ud, så de overlapper hinanden en lille smule. Med bagsiden af en teske mases der udhulninger i dejen. Husk at dyppe teskeen i koldt vand først (hver gang), ellers klistrer dejen fast til skeen. 

Og så til fyldet:

På billedet er der brugt en blanding af smør, brun farin og lakridsekstrakt - dvs. en slags brunsviger-fyld. Men man kan også vælge at tømme marmelade-glasset og give det et opkog - evt. med krydderier, ekstrakt eller aroma. Den kogende masse hældes over dejen, så både dej og udhulninger er dækket.

Så skal den bare bages:

På almindelig ovn ved 200 grader i 25-30 minutter. (det skal lyde hult når man banker på den).

Vil du lave den helt perfekte brunsviger:

Så anbefaler jeg en blanding af smør, brun farin, kanelsukker og lys sirup.

Vil du i stedet prøve en sundere version af Surdejskage:

Så prøv dette Morgenbrød.

Har du et forslag til en god fyld, så del det gerne i kommentarfeltet herunder.

God fornøjelse.