26-08-2018

Fødselsdagsbowle #3

Morgenbrød #2

Æblechips med kanelsukker

Kanelsirup 

Kanel-knækbrød

 

 

 

 

 

Næste uges plan finder du HER

I denne uge havde 7. klasse fødselsdag og det blev selvfølgelig fejret på dagen, selvom det også var blevet fejret i weekenden. Derfor har jeg også kreeret endnu en version af fødselsdagsbowle, som jeg vil dele med jer idag.

Denne gang brugte jeg nogle æbler, som var blæst af træet, før de var modne. Jeg fjernede kernehuset og skar æblerne i skiver på vores pålægsmaskine (1 mm er passende). Jeg fyldte skålen næsten helt op med æble-skiverne. Jeg dryssede 32 g. citronsyre udover skålens indhold (det var lige den mængde der var i én pose). Derefter hældte jeg 1 liter vand, 1 kg sukker og en hel del kanel (nok til at vandet blev helt brunt) i en gryde og bragte det i kog, indtil sukkeret var smeltet. Jeg tilsatte en ganske lille tår atamon og hældte så sukkervæsken udover æble-skiverne. Derefter dækkede jeg skålen til med en tallerken og stillede den i køleskabet.

Morgenbrød #2

Den vigtigste ingrediens er Surdej. Man skal bruge en bradepande med bagepapir i. Jeg er selv meget glad for bagepapir af silikone, som kan bruges igen og igen. Det er også en del af vores forsøg på at blive fri for skrald. Der tages surdejs-stykker op med en grydeske. Surdejs-stykkerne lægges i bradepanden med en lille smule mellemrum, så de bliver til selvstændige stykker, når de bliver bagt. Dernæst pensler jeg dem med væsken fra bowlen. Så tager jeg æble-skiver fra fødselsdagsbowle #3 og lægger en æble-skive på hver bolle. Jeg laver en udhulning i dejen i midten af hver æble-skive og lægger så en klat æble'honning' deri - det kan også være en klat syltetøj eller gelé. Så skal de bages i 25-30 minutter ved 200 grader almindelig ovn. Jeg skal hilse fra børnene og sige at hvis man dypper bollen i sukkerskålen med den øverste side nedad, så bliver det nærmest som en berliner.

Æblechips med kanelsukker

Til æblechips bruger jeg bageristen - har du flere riste og plads til dem i ovnen, så brug endelig så mange som muligt, så går det hurtigere. Jeg varmer ovnen op til 110 grader varmluft. Æble-skiverne fra skålen lægger jeg på bageristen - uden at de ligger ovenpå hinanden. Når ovnen er varm sættes bageristen ind i 45 minutter. Æblechipsene er lidt bløde når de er varme og skal tages af bageristen lige når de kommer ud af ovnen, for ikke at klistre fast, når de størkner. De lægges i en skål eller et glas - gerne med låg, så er man sikker på at de ikke bliver bløde, når først de er størknet. Det kan være en fordel at lade dem køle af på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer sammen, før de lægges i glasset. Proceduren gentages indtil skålen er tom for æble-skiver.

Kanelsirup

Jeg hælder saften i en gryde, gennem et klæde, så bundfaldet af kanel ikke kommer med. Jeg bringer væsken i kog og koger den, indtil den har en passende konsistens som sirup. Så hælder jeg min kanelsirup på en lille flaske - brug en tragt, så undgår du at halvdelen ligger på køkkenbordet. 

Kanel-knækbrød

Til mit kanel-knækbrød bruger jeg bundfaldet af kanel fra fødselsdagsbowle #3 og så selvfølgelig Surdej. Jeg tager en stor klat dej med en grydeske og putter den i min røreskål. Så blander jeg mel i dejen, så den er mere tør end våd. Dernæst ruller jeg den ud på bagepapir, så den bliver så tynd som overhovedet muligt. Et lille tip er at smøre kagerullen ind i olie, så dejen ikke hænger fast på kagerullen. Det er lettest at rulle dejen ud på bagepapiret først og så løfte bagepapiret over på bagepladen bagefter. Så prikker jeg huller i dejen med en gaffel - der skal være helt fyldt med små huller. Så pensler jeg dejen med bundfaldet fra fødselsdagsbowle #3 og så mangler knækbrødet bare at blive bagt. Det skal bages ved 200 grader almindelig ovn i 15-20 minutter. Det er vigtigt at det bliver bagt nok for at blive sprødt, samtidig skal man også passe på at det ikke bliver brændt. Så når der er gået 15 minutter skal man holde øje med brødet de næste 5 minutter. Hvis det begynder at blive mørkt, inden de 5 minutter er gået, tager man det ud af ovnen. Når det er kølet af kan det brækkes over i stykker. Det er eksempelvis rigtig godt at have med på tur som alternativ til kiks el. lign. 

Ja det blev så til endnu en fødselsdagsbowle og rent faktisk har jeg endnu en i støbeskeen. Men foreløbig god uge til jer alle.