25-11-2018

Inddragelse

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampen om at få bogen "Godnat og Sov Godt" væk fra markedet er bestemt ikke slut, selvom debatten er stilnet lidt af i medierne. Fokus startede med at være på afbrænding af bøger, hvilket mest af alt var et mediestunt, for at få opmærksomhed. Jeg kan da i hvert fald for min del sige, at de eksemplarer jeg har opkøbt, har jeg stadig liggende, idet jeg også skal bruge dem i forbindelse med omskrivning af bogen. Men forleden dukkede der en debat op i programmet Deadline med to anerkendte eksperter på området, som tog bladet fra munden og slog helt fast at bogen ikke hører til i den kultur vi lever i idag. I den sammenhæng kom der en så fin udtalelse, som siden har siddet fast i min bevidsthed - nemlig den at ordet 'opdragelse' i det hele taget burde udskiftes med ordet 'inddragelse'. 

Nogle gange kan det være svært at sætte ord på det man selv synes er den største selvfølgelighed, når det falder udenfor normen. Det betyder ikke at man ikke har tænkt over de valg man tager, men blot at emnet ikke er blevet italesat og man derved har svært ved at kommunikere entydigt ud hvad essensen af ens valg er.

Jeg husker da jeg levede et ganske normativt liv med en kæmpe klump i halsen hver eneste dag, fordi jeg savnede børnene de mange timer jeg var væk og det på alle måder føltes forkert. Én dag satte jeg mig på køkkengulvet med børnene mens min daværende mand lavede aftensmad og jeg sagde:

"Der skal altså ske noget her - noget helt andet. Jeg ved ikke præcis hvad det er, det eneste jeg ved nu er, at jeg vil næsten hellere være artist i et cirkus og leve i en cirkus-skurvogn med børnene end jeg hver eneste dag vil bruge mange timer på at passe andres børn, mens en anden passer mine børn." 

Cirkus-livet var dengang det tætteste jeg kunne komme på en italesat leveform, som tog udgangspunkt i det jeg kalder Fælles Virke. Ordet Virke er et gammelt ord som egentligt betyder handling. Med Fælles Virke mener jeg dermed at man skal handle ud fra fællesskabet. Det giver selvværd at føle sig som en uvurderlig brik i det fælles puslespil. Jeg husker så tydeligt min egen tid i børnehave, hvor jeg af og til sad i sofaen og kiggede ud af vinduet, mens jeg tænkte:

"Hvad ER det dog mine forældre skal, som jeg ikke kan være en del af. Jeg har da prøvet at være med dem på arbejde og gør altid hvad de siger (sådan husker jeg det selv😀) og vil virkelig gerne gøre mit bedste for at hjælpe, hvis bare jeg fik lov".

Det var som udgangspunkt ikke fordi jeg følte mig utryg ved at være i børnehave - de voksne var søde, men jeg følte mig valgt fra og ikke god nok. Og jeg havde et kæmpe savn til mine forældre hver eneste dag. 

Derfor blev jeg så glad da jeg hørte en anerkendt ekspert sige, at ordet 'opdragelse' burde udskiftes med ordet 'inddragelse' - for det er lige præcis det der praktiseres herhjemme. Det er også det der gør sig gældende, når vi lige for tiden bruger weekenderne på at være i Tivoli Friheden. Har du lyst til at besøge os kan du komme forbi vores bod i Tivoli Friheden, som du ser på billedet. 🙂