02-12-2018

Julekalender

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

Så er det blevet tid til kalenderlys, adventskrans, julekalender osv. 

Her hos os er det en 3-i-1 løsning, som kan ses på billedet. Det kræver nok lidt nærmere forklaring. Julen er traditionernes - og dermed også normernes - højtid. Derfor var det umådeligt svært for mig at forene mig med alle de klassiske ting fra julen, da jeg måtte erkende at Familien Danmark, som jeg havde læst om i Lotte og Totte-bøgerne da jeg var barn, bare ikke var den familie jeg selv havde. Den helt rigtige følelse af gode minder ville ikke rigtigt forene sig med de klassiske juledyder. Derfor blev det mest af alt vigtigt for mig at skabe nogle minder som var VORES.

For 9 år siden, da jeg ventede mit fjerde barn, købte jeg derfor bogen Peters Jul og skrev datoer i bogen - fra d. 30. november til d. 6. januar (som er Hellig3Konger). Det blev årets julegave til børnene, som på det tidspunkt var 2, 4 og 6 år. Det har uden tvivl været den billigste gave rent økonomisk, til gengæld er det den gave som er blevet brugt allermest gennem årene og som virkelig har skabt juleminder, som er VORES.

Forrest i bogen står der skrevet;

Skanderborg 7. december 2009

Kære Rose

Amalie

Maximillian

"Den lille ny i maven"

Her er en julegave som kan holde resten af jeres liv og længere endnu. Jeg har skrevet dato i bogen ved versene, så den kan bruges som julekalender fra og med 30. november om aftenen og til og med Hellig3Konger (6. januar). Tanken er at man med bogen foregriber begivenhederne og dermed kan glæde sig dobbelt. 

Mange kærlige tanker

Mor

Den juleaften læste jeg bogen højt for børnene, min daværende mand, mine forældre og min bror, som alle var samlet hos os til jul. Året efter skulle bogen så for alvor tages i brug som den var tiltænkt og det viste sig at være en kæmpe gave til mig selv også. Jeg var på det tidspunkt blevet skilt og det var dermed blevet endnu tydeligere for mig at Lotte og Totte-bøgernes virkelighed bare overhovedet ikke havde noget med min virkelighed at gøre. Jeg købte lanternen med englene, som ses på billedet, i et supermarked - jeg havde ledt længe og fandt den helt tilfældigt. Så købte jeg lys som var til de almindelige dage, lys som var til adventssøndage, lys til juleaften, lys til nytår og lys til Hellig3Konger. De blev stillet rundt om lanternen og hver dag satte vi et nyt lys i lanternen og i skæret fra det lys læste jeg så i bogen. Hver dag starter vi fra starten og læser så længere og længere hver dag.

Som enlig mor til 4 (og nu 6) børn kan jeg blive mødt af diverse for-forestillinger, som egentligt handler om andre folks manglende refleksionsevne og ikke deres reelle kendskab til mit liv. Jeg VED det godt, men derfor kan jeg godt blive ked af det indeni, når folk velmenende træder ind over mine grænser med KÆMPE store stigmatiserende træsko på. Før jeg kommer med dagens eksempel vil jeg bede dig overveje:

"Hvor meget kender du reelt set til dine bekendtes økonomi?"

Mit svar er at det aner jeg da reelt ikke noget om, jeg kan kun have en formodning, men ikke en reel viden.

Og så til dagens eksempel på hvordan nogle mennesker velmenende glemmer at tænke sig om - med omtanke og refleksionsevne:

Jeg møder en person på gaden, som jeg kender. Vedkommende kommer hen og siger hej og starter sin sætning med:

"ja, det er ikke for at blande mig...."

og siger så:

"Jeg vil bare sige at der er ansøgningsfrist til julehjælp d. 5. december - du vil kunne komme i betragtning pga. antallet af børn"...????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeg er rystet - mildest talt - men kan kun sige at mine ældste børn skal holde jul hos deres farmor og farfar sammen med deres far. Og min skønne bror og hans dejlige kone har inviteret mig og mine 2 yngste børn til jul hos dem hvor vi bliver ca. 20 personer samlet. Derudover er julegaverne allerede købt - og der er stadig penge i pungen.

Og så bare et enkelt spørgsmål til eftertanke til den kære velmenende person:

"Vil det sige at du tænker at Mærsk McKinney Møller ville kunne komme i betragtning til at få julehjælp, såfremt han havde 6 børn......"

Jeg vil bare så insisterende komme med et opråb om, om folk ikke nok - bare engang imellem - vil tænke sig om - med omtanke.

Ovenpå sådan en oplevelse er det en lise at slutte dagen af med at læse for børnene af Peters Jul, hvor første vers lyder således:

Det er den danske moder,

hvem bogen bliver sendt;

og, hvorom vi vil bede,

det ved hun vist omtrent.

Når hun blot den vil vise

sin datter og sin pog,

da bliver rigt og prægtigt

hvert billed i vor bog,

og, dersom hun vil læse

den simple, ringe sang, 

ja, så får verset vinger

ved hendes stemmes klang;

thi end bestandig gælder

de gamle, gyldne ord:

Som Far kun få der findes,

men ikke een som Mor.