13-01-2019

Forbrugs-omtanke

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

Som den trofaste læser nok kan huske, så fjernede jeg skraldespandene i huset i starten af skoleåret, som et led i at leve et liv med bevidste valg. Det betyder selvfølgelig ikke at vi ikke har haft mulighed for at smide skrald ud, men det betød at man skulle gå ud til den store skraldespand med skraldet. Det havde faktisk en rigtig god effekt af, at man hver gang reflekterede over; hvad er det lige jeg står med her, kan det bruges til noget eller skal det til skrald - og hvis det skal til skrald, kunne jeg så have undgået det. En af de ting som jeg bare er rigtig glad for at have ændret, det er vores tøjvaske-vaner. Vi har fundet en løsning som virkelig har sparet os for mange penge, og som kan genbruges igen og igen.

Og hvad er det så lige jeg snakker om?

Øko Bolden

Jeg købte fire styks og har dem stående i vindueskarmen, da de regenererer ved hjælp af sollys. Man kunne også have nøjes med to, men eftersom vores vaskemaskine nærmest kører nonstop, så valgte jeg altså at købe fire, så de kan blive brugt på skift. Til uldtøj bruger jeg kun en enkelt bold. Der står i beskrivelsen at de ikke tåler så meget centrifugering, jeg ringede til forhandleren og det handler simpelt om at de nogle gange har oplevet at slagene, som bolden får ved centrifugering, har fået den til at gå i stykker. Vi har haft vores bolde i et halvt år nu, og det har hidtil ikke været noget problem - måske fordi vores vaskemaskine altid er så proppet at det er begrænset hvor mange slag de får. Og så vil jeg altså også nævne at tøjet er blevet betydeligt renere efter vi er begyndt at bruge dem. Og en anden ting er at i starten blev maskinen fyldt med sæbe - det var simpelthen sæberester der havde siddet i tøjet, ret tankevækkende, når vi er flere allergikere herhjemme. 

Og hvad vil jeg så sige med det?

Det gik op for mig at det med at slippe af med skrald ikke handler om at tage skraldespandene ud af huset, men at tænke sig om - med omtanke - før man anskaffer sig skraldet. Overvej  hver gang; hvad får jeg med af ekstra emballage eller lignende, som jeg ender med at skulle smide ud - og findes der eventuelt et alternativt valg, hvor jeg ikke lukker kommende skrald ind i mit hus.