26-05-2019

Frirum

Næste

uges

plan

finder

du 

HER

 

Denne uge startede sommeren sådan officielt på Tunø, kan jeg lige så godt afsløre. Torsdag aften tog jeg årets første aftendukkert - og det var Skøøøøønt. 

Når man er sammen med sin familie 24/7 så er det uundgåeligt at der opstår konflikter. Jeg ser det dog som en naturlig del af børnenes opvækst, at de lærer sociale spilleregler gennem at få hjælp til at løse konflikter og acceptere kompromis'er. I den sammenhæng synes jeg helt klart det er en gave at de er 6 søskende, når nu øen her er så lille at de stort set udgør halvdelen af øens børn. Men engang imellem kan det også være godt lige at kunne skabe et frirum, som f.eks. når vi tager til stranden. Sidste sommer var jo simpelthen helt formidabel på det punkt. Hver eneste dag sluttede vi af med at bruge de sidste par timer af dagen på stranden, mens solen gik ned i horisonten. Så det var med stor glæde at vi endnu engang kunne tage hul på badesæsonen i torsdags. Generelt er det bare sådan i Danmark at der ikke er dårligt vejr, det handler om den rette påklædning. Så iført badedragt, termokedeldragt, sandaler og solbriller og et håndklæde om halsen tog vi afsted til stranden.

- Vi så da virkelig smarte ud.😀

Jeg tænkte hjemmefra at jeg da ikke skulle i vandet, men det var simpelthen alt for fristende da vi kom ned og så det helt spejlblanke vand. Fredag var vi ved stranden igen, selvom det regnede lidt og det var højvande tog jeg alligevel en dukkert endnu engang. Det er en af de hverdagsglæder som giver overskud, fordi det er et lille frirum. 

Man kan måske undres over at jeg taler om frirum når jeg hjemmeskoler børnene, for det lyder måske som én lang ferie. Men sådan er det ikke helt. For der følger et stort ansvar med. En vigtig egenskab er at være omstillingsparat. På langt de fleste arbejdspladser er der en nogenlunde gennemskuelig dagsorden, som er til at forudse. Men i en husholdning med 1 voksen, 5 børn + et efterskolebarn, som af og til ringer og har brug for hint eller andet, så er det ikke altid til at forudse, hvilken dag man er stået op til.

Og der er altid noget at lave, det kan jeg godt afsløre, uden at det nok kommer bag på nogen. Derfor er det vigtigt også at give mig selv et frirum engang imellem, for der er ikke nogen anden voksen der lige har lavet min morgenkaffe, sat en omgang vasketøj over, slået græsplænen, tømt septiktanken osv. Så egenomsorg er blevet en vigtig værdi. Jeg har lært at man faktisk godt kan slappe af, selvom der er vasketøj i vasketøjskurven. Og jeg tror på det er vigtigt at børnene ikke oplever mig som perfekt og fejlfri. Jeg gør meget ud af at fortælle dem at selvom jeg er mor, så er jeg også et menneske. Det var ikke en tanke jeg selv havde gjort mig, før jeg tog beslutningen om at trække stikke ud og flytte her til øen. Dengang kunne jeg ikke slappe af hvis der var vasketøj i vasketøjskurven og jeg syntes det gjorde mig til et dårligere menneske, hvis jeg ikke var aktiv hele tiden.

Nu har jeg fundet værdien i faktisk at forholde mig passiv engang imellem, så børnene oplever at jeg reelt har tid til at høre på dem, ikke kun når der er presserende ting at fortælle, men bare helt almindelig smalltalk. På sådan en tur til stranden lærer jeg enormt meget om hvem de er hver især og hvilke tanker de går og gør sig i det daglige. Og meget ofte er de små ting de fortæller om, ting som åbner op for en snak om samfundsnormer, etik, moral og andre relevante emner, som jeg mener er vigtige at have en løbende snak omkring, hvis man ønsker at ens barn skal blive et reflekteret menneske, som tager bevidste, overvejede valg.